fi uk Facebook

Rantasen talkkunajauho

talkkunaTalkkuna on vanha suomalainen jauhovalmiste, johon on maakunnasta ja paikkakunnasta riippuen käytetty joko kauraa, ohraa, ruista, vehnää, herneitä ja/tai papuja. Talkkuna valmistetaan yleensä keittämällä jyvät vesihöyryssä ja paahtamalla ne kypsiksi. Lopuksi jyvät jauhetaan hienoksi jauhoksi. Sekä paahtoaste että jauhon karkeus vaihtelevat talkkunalajeittain. Nykyisin talkkuna valmistetaan teollisesti, mutta alkuperäisiä reseptejä ja toimintatapoja pyritään noudattamaan niin pitkälle kuin lainsäädännön puitteissa on mahdollista.

Karjalassa ja Savossa talkkuna on pääasiassa ohraa. Etelä-Pohjanmaalla talkkuna on valmistettu kaura-, ohra- ja ruisjauhoista. Hämeessä kauraan ja ohraan lisättiin hernettä tai papuja, minkä vuoksi hämäläisen talkkunan kuitupitoisuus on suurempi kuin muiden perinteisten talkkunoiden.

Rantasen Talkkunajauho on aito hämäläisen reseptin mukaan valmistettu kypsä viljatuote. Talkkunajauho valmistetaan kotimaisesta, kuorimattomasta viljasta: kaurasta, ohrasta ja herneestä. 

Talkkuna on runsaskuituinen, se sisältää 26g kuitua per 100g. Suositus päivittäiselle kuidunsaannille on n. 30g.

Katso reseptit

Perinteinen tapa syödä talkkunaa on sekoittaa se  piimään tai viiliin tai keittää siitä puuroa. Vanha välipala on myös talkkunapöperö, joka valmistuu hetkessä sekoittamalla talkkunaa puolukoiden tai mustikoiden kanssa. Talkkuna sopii jälkiruoaksi rahkan, kerman, jogurtin, marjojen ja vaniljakastikkeen kera. Talkkuna maistuu myös hieman sulaneen vaniljajäätelön päälle ripoteltuna.

Vinkki: Kuitupitoista ja maukasta talkkunaa voi hyödyntää leivonnassa korvaamalla osa vehnäjauhoista talkkunajauhoilla.

Valmistusaineet: Kaura, ohra, herne, vesi, suola

100 g talkkunaa sisältää keskimäärin:
Energiaa 1382 kJ (330 kcal). Rasvaa 4,6 g, josta tyydyttynyttä 0,8 g. Hiilihydraatteja 45,9 g, josta sokereita 0,8 g.Ravintokuitua 28,1 g.Proteiinia 12,1 g.Suolaa 1,2.

Säilytys: kuivassa ja viileässä

Säilyvyysaika: 8 kk

EAN: 6421000140000